✔️Gratis Verzenden >€250,- ✔️Proefrit mogelijk ✔️Snelle Levering✔️ Hoge Kwaliteit

Mag elke elektrische step de weg op?!

Mag elke elektrische step de weg op?!

Wanneer mag ik met mijn elektrische step op de openbare weg?

De Europese directive 168/2013 is een goede leidraad. Alle gemotoriseerde voertuigen met een snelheid boven de 6 km/u dienen namelijk aan deze richtlijn te voldoen. Er is één uitzondering op deze regel en dat zijn voertuigen die door het ministerie als bijzonder voertuig zijn aangemerkt.
Ieder gemotoriseerd voertuig dient voorzien te zijn van een C.O.C. inclusief corresponderend VIN nummer. Dit VIN nummer is het voertuig identificatie nummer wat door de leverancier wordt meegeleverd.
Wanneer een C.O.C. inclusief VIN nummer aanwezig is, kan er een kenteken worden aangevraagd bij het RDW.
Een kenteken betekent: geschikt voor de openbare weg!
De snelheid van de elektrische steps in Nederland beperkt zich tot maximaal 25 km/u.
Uiteraard moet u ook in bezit zijn van een geldig rijbewijs. Dit kan zowel een autorijbewijs als bromfietsrijbewijs zijn.

Alle belangrijke punten nog een keer op een rijtje:

  • U dient minimaal 16 jaar oud te zijn en in bezit te zijn van een geldig rijbewijs
  • U dient het fietspad te gebruiken wanneer u op uw elektrische (goedgekeurde) step rijdt
  • Uw step dient voorzien te zijn van kenteken. Dit kan enkel wanneer de step is voorzien van een C.O.C. met uniek VIN nummer
  • U houdt zich aan de regels van fietsers
  • Uw elektrische step mag niet harder dan 25 km/u
  • Verzeker uw elektrische step
  • De regels die voor Nederland gelden, gelden niet altijd voor overige landen. Houd hier rekening mee wanneer u uw step buiten Nederland gebruikt.

Daarnaast heeft Amsterdam zijn regelgeving reeds aangepast. Vanaf 8 april 2019 dienen snorscooters, waaronder ook elektrische steps in bepaalde delen van Amsterdam op de rijbaan te rijden. Deze verplaatsing naar de rijbaan zorgt voor een helmplicht.

Lees hier meer over de helmplicht voor snorscooter.

Wat kan er gebeuren als ik met mijn niet goedgekeurde step op de openbare weg rijd?

Als u met een niet goedkeurde elektrische step in Nederland op de openbare weg rijdt, kan uw step door de politie in beslag worden genomen. In sommige gevallen wordt uw step vernietigd.

Wanneer u een ongeluk veroorzaakt of hierbij betrokken bent, dan bent u niet verzekerd.
Wij raden u daarom ten alle tijden aan om enkel de weg op te gaan met een elektrische step welke is geschikt voor de openbare weg.

 

Welke Elektrische step mag dan wel?!

Goeie vraag! Het is op het moment lastig om een voertuig te legaliseren als "bijzonder voertuig", maar de Veeley V5 is een elektrische step die op dit moment als enige legaal met een kenteken de openbare weg op mag!

Orange Ventures, het moederbedrijf achter Veeley en Skotero, zijn hard bezig om als bedrijf goedkeuring te krijgen om goedgekeurde elektrische steps te maken. Hier zijn ze héél erg ver mee en de laatste puntjes worden nu op de I gezet.

De eerste step die dan als legaal wordt gemaakt zal de Skotero Force XR zijn, deze zal dan gecategoriseerd worden als "bijzonder voertuig". De Force XR zal dan een verzekeringssticker krijgen en dus met een verzekering legaal zijn voor op de openbare weg in Nederland.

Wanneer de goedkeuring van Orange Ventures er door is, zullen er meer modellen worden aangeboden om goedgekeurd te worden! Houd ons dus goed in de gaten om niks te missen! 

Een kleine greep uit de Veeley/Skotero collectie verkrijgbaar bij Uban Rides

Naar wat ben je opzoek?

Mijn winkelwagen